Podnosy na dobroty

Plánujete zahradní oslavu? Nechte se inspirovat a vyrobte si s námi jednoduché podnosy na dezerty. Postačí vám k tomu staré bambusové misky a dřevěné kruhy.

Budete potřebovat

  • smrkové kruhy o průměru cca 30 cm a tloušťkou cca 3 cm
  • truhlářské dláto a kladivo
  • brusný papír a nářadí na broušení
  • bambusové misky
  • truhlářské svorky
  • překližka
  • univerzální lepidlo (např. Loctite 60s)
  • bílou barvu (např. Ekokryl lesk)
  • malý malířský váleček
  • lakový popisovač bílý (např. Deco malíř)

 

postup

 

1. Dřevěné kruhy si nechte odříznout motorovou pilou svou silnější polovičkou (nebo v místním podniku na zpracování dřeva). Potom s pomocí dláta a kladiva z okrajů kruhů odstraňte kůru.

 

 

2. Kruhy vybruste dohladka, hrany je však lepší dobrousit ručně. Kruhy by měly schnout asi půl roku (nebo alespoň pár týdnů) ve stínu, aby nepopukaly.

 

 

3. Pokud kruh pukne, můžete ho pro jistotu podlepit kruhem vyříznutým z překližky. Kruh přilepte univerzálním lepidlem na spodní stranu dřevěného kruhu a utáhněte truhlářskými svorkami do zaschnutí lepidla.

 

 

4. Bambusovou misku nebo kruh můžete místy natřít univerzální barvou, bílou nebo barevnou. Pokud chcete natírat hranu misky, oblepte nejdřív vnitřní i vnější okraj papírovou lepicí páskou.

 

 

5. Na spodní stranu misky naneste lepidlo a přilepte dřevěný kruh.

 

 

6. Kruh zatižte, dokud lepidlo nevytvrdne (na pár hodin).

 

 

7. Dřevěné části dobře vypadají i popsané. Text nemusíte pracně malovat štětcem, velmi dobře jde napsat i lakovým popisovačem na dřevo.

 

 

8. Když podnos právě nepotřebujete, můžete ho obrátit dnem vzhůru a používat ho jako misku.

 

 


Realizace, text a foto: Jana Ardanová

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek