Tužebník jilmový
Tužebník byl oblíbenou rostlinou královny Alžběty I. A to zejména pro svou krásnou vůni. Podobně jako jmelí či rozrazil jej považovali za posvátnou bylinu už staří keltští druidové.
Vytrvalá bylina vysoká 60 až 120 cm s růžovými aromatickými oddenky. Hnědavé lodyhy dlouhé až 1,2 m nesou členěné listy. Koncem léta kvete hustými, krémově zbarvenými květenstvími drobných květů, které sladce mandlově voní.
Pěstování:
Vysévejte na jaře nebo na podzim přímo na místo nebo na jaře dělte starší rostliny. Sázejte do vlhké úrodné půdy na slunce nebo do polostínu.
Užívané části:
Květy, kořeny, listy.
Konzervování:
Všechny části rostliny se suší.
Pro léčení:
Čaj z květů pomáhá tělu zbavovat se nadbytečných tekutin a zmírňuje pálení žáhy. Užívá se i při horečkách při nachlazení a proti slabým průjmům. Může se také použít jako mírné sedativum a prostředek proti bolestem.
V kuchyni:
Květy – Dodávají lehce mandlovou příchuť džemům a dušenému ovoci.
Listy – přidávají se do polévky pro zajímavou příchuť.
V domácnosti:
Květy se používají k provonění prádla.
Z kořenů se vaří červené barvivo.
V kosmetice:
Květy se namáčejí v dešťové vodě pro získání pleťového tonika.
Pro vůni:
Sušené vonné květy a listy, které pohlcují pachy, se přidávají do směsí potpourri.
Jak využít tužebník
Přidejte si voňavé květy do pkrmů, nebo si z nich připravte osvěžující nápoj či léčivý čaj.
Tužebníkové „pivo“
50 g listů tužebníku, bukvice, maliníku a řepíku, 900 g cukru
Navážené byliny dejte do 9 litrů vody a vařte 15 minut. Poté sceďte a přidejte cukr. Rozmíchejte, dokud se cukr důkladně nerozpustí. Nechte vychladnout a téměř studené naplňte do lahví.
Sušené květy
Květy a horní listy ořezávejte od července, usušte je v průvanu ve stínu a uchovávejte nejlépe v plechovce, kde si udrží svou vůni.
Tužebníkový čaj
1 lžičku květů zalijte 250 ml horké vody a čaj nechte pod pokličkou táhnout 5 minut.
Sirup z květů tužebníku
20 květů tužebníku, 2 l převařené vody, 2 kg cukru, 50 g kyseliny citronové
Do převařené a vychladlé vody dejte na 24 hodin luhovat oprané květy tužebníku a kyselinu citronovou. Druhý den nálev přeceďte a přidejte cukr. Za občasného míchání nechte cukr rozpustit. Nalijeme do láhví a uložíme do chladu. Sirup má jemnou mandlovou chuť a vůni.
Olej s květy tužebníku
Připravíte ho z čerstvě nasbíraných květů, které necháte několik hodin zavadnout, vložíte do zavařovací sklenice (12 ks květů na velikost sklenice 720 ml se šroubovacím uzávěrem) a doplníte olejem (slunečnicový, olivový, sezamový, mandlový…). Uzavřenou sklenici dejte na místo, kde je dostatek světla, a macerujte 6 týdnů. Používejte pro masáže a ošetření suché pokožky.
Květy do dezertů
Čerstvé květy tužebníku použijte na posypání čerstvého ovoce se šlehačkou (například ostružin či borůvek). Dodá mu příjemnou vůni.