Piknik v přírodě

Zpestřete si slunečný víkend výletem do přírody – jídlo si můžete vzít s sebou a prostřít si třeba na rozkvetlé louce. Vyzkoušejte naše recepty.

Tuňákový sendvič

  • 10 plátků tmavého toustového chleba
  • 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce lehké majonézy
  • sůl pepř
  • citron
  • salátová okurka nakrájená na kolečka
  • 3 rajčata na kolečka

Tuňáka nechte okapat, dejte do mísy, rozmačkejte vidličkou, přidejte najemno nasekanou cibulku a majonézu, podle chuti osolte a opepřete, dochuťte citronovou šťávou. Na polovinu plátků toustového chleba rozložte plátky okurek, na ně poklaďte tuňákovou směs a navrch dejte plátky rajčat. Přiklopte druhým plátkem chleba a sendvič úhlopříčně rozřízněte.

 

Mini guiche

  • 1 balení křehkého nebo listového těsta

na náplň:

  • 1 žlutá a 1 červená paprika
  • 1 malá cibule
  • 100 g šunky nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • sůl, pepř

Z těsta vykrájejte kolečka a vyložte jimi formu na muffiny. Papriky, cibuli a šunku nakrájejte na kostičky a orestujeme na pánvi s trochou oleje. Směsí naplňte jednotlivé košíčky. Smetanu rozmíchejte s vejci, osolte a opepřete a nalijte ji do košíčků. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Tip: Před pečením posypejte koláčky strouhaným sýrem

 

Třešňové muffiny

  • 4 vejce
  • 2 šálky smetanového jogurtu
  • 1 šálek oleje
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 5 šálků hladké mouky
  • 1 lžíce strouhané citronová kůry
  • 1 až 2 šálky vypeckovaných třešní
  • mandlové lupínky na posypání

Z ingrediencí umíchejte hladké těsto a přidejte do něj vypeckované třešně. Nalijte ho do formiček na muffiny (asi do 3/4 jejich objemu) a posypejte mandlovými lupínky. Vložte do trouby předehřáté na 170 až 180 °C a pečte asi 20 minut dozlatova.

Tip: Místo třešní můžete použít jahody nebo jiné ovoce

 

Cheesecake ve skleničce

  • 140 g máslových sušenek
  • 50 g cukru moučka
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g krémovéhosýra (např. Philadelphia)
  • 200 g čerstvého ovoce (například třešní nebo jahod)
  • 1 balíček červeného dortového želé

Sušenky pomocí válečku rozdrobte v sáčku, rozdělte do skleniček (například od jogurtů nebo přesnídávek) a upěchujte. Sýr vyšlehejte s jogurtem a oběma cukry dohladka. Krém navršte na sušenky, uhlaďte povrch a dejte vychladit do ledničky. Na vychladlý krém poklaďte třešně nebo jahody pokrájené na menší kousky. Nakonec je přelijte červeným želé připraveným podle návodu na sáčku a nechte ztuhnout.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek