Čas třešní a višní

Šťavnaté, tmavě červené třešně chutnají nejlépe čerstvě utržené ze stromu. Co ale s celou úrodou, když už jste jich přejedení? Zkuste recepty našich prababiček.

Třešňové knedlíky

  • 30 g másla
  • sůl
  • 1 vejce
  • 60 g strouhaného neb měkkého tvarohu dovnitř
  • 250 g krupičkové (polohrubé) mouky
  • 1/8 l mléka
  • 500 g višní nebo třešní
  • 50 g strouhaného tvarohu na posypání
  • 30 g cukru
  • 50 g másla

Do umíchaného másla se solí a vajíčkem zamícháme ustrouhaný vláčný tvaroh, načež přisypeme prosátou mouku, přilijeme podle potřeby mléka, aby vzniklo vláčné těsto, a dobře je vypracujeme. Poté těsto na pomoučeném vále vyválíme na 1 cm silně, nožem nakrájíme malé čtverečky, do každého zabalíme čtyři černé třešně neb višně, pěkně upravíme knedlíky, načež je ve vařící, osolené vodě vaříme 5–8 minut. Vařené dáme na síto, pak na mísu, polijeme rozpáleným máslem, posypeme tvarohem a cukrem a povrch pokapeme také rozpáleným máslem. V době švestek zabalíme do těsta opranou a osušenou švestku nebo meruňku, ale i jiné ovoce můžeme do těsta zabaliti.

 

Bublanina

  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 žloutky
  • vanilka
  • citronová kůra
  • ze 3 bílků sníh
  • 150 g mouky
  • 10 g másla
  • 10 g mouky
  • 10 g vanilkového cukru
  • ¼ – ½ kg višní

Umíchané máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku třeme 20 minut. Poté přidáváme po lžících z bílků tuhý sníh a mouku. Nízký pekáč nebo plech vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na něj na 2 cm silně rozetřeme, poklademe višněmi nebo třešněmi a v dobře vytopené troubě upečeme bublaninu do růžova. Upečenou prochladlou nakrájíme na řezy a pocukrovanou podáváme.

 

Třešňový puding

  • 70 g másla
  • 70 g cukru
  • 4 žloutky
  • vanilka
  • malý kousek utlučené skořice
  • 2 hřebíčky
  • ze ¼ citronu kůru
  • 70 g oříšků neb mandlí
  • 1 hořkou mandli
  • ze 4 bílků tuhý sníh
  • 70 g strouhané housky neb piškotových drobečků
  • malý plný talířek třešní neb višní do těsla
  • 20 g másla
  • 20 g housky na formu
  • 20 g vanilkového cukru na posypání
Umícháme do pěny máslo, přidáme cukr, žloutky, vanilku, skořici, citr. kůru, hřebíček a znovu umícháme. Pak přidáváme strouhané, neloupané oříšky neb mandle, hořkou mandli, z bílků sníh, strouhanou housku neb piškotové drobečky a buď čerstvé neb zavařené třešně neb višně. Těsto vložíme do máslem vymazané a houskou vysypané formy a puding vaříme v páře 1 hodinu. Uvařený vyklopený puding posypeme cukrem a kolem něho upravíme zavařené višně neb třešně.

 

Třešňový krupicový koláč

  • 8 žloutků
  • 300 g cukru
  • z ½ citronu šťávu i kůru
  • z 8 bílků tuhý sníh
  • 180 g krupice
  • 150 g oříšků neb ořechů
  • 300 g višní neb třešní
  • 20 g másla
  • 20 g mouky

Žloutky, cukr, citronovou kůru i šťávu třeme tak dlouho, až zhoustne. Pak zároveň se sněhem lehce zamícháme strouhané oříšky neb ořechy a krupici. Těsto rozetřeme na 1 a ½ cm silně na pomazaný a posypaný plech, do něho naklademe očištěné čerstvé neb zavařené višně neb
třešně a koláč v prostředně horké troubě upečeme do růžova. Teplý pocukrujeme a studený nakrájíme.

 

Višňový koláč s čokoládou

  • 100 g cukru
  • 5 žloutků
  • vanilka
  • 50 g čokolády
  • 50 g mandlí
  • 20 g citronády (kandované citronové kůry)
  • ¼ kg višní
  • z 5 bílků sníh
  • 30 g loupaných mandlí na posypání
  • 50 g housky
  • 20 g másla
  • 20 g mouky na formu

Prosátý cukr, žloutky a vanilku třeme, až zhoustne. Poté přidáme strouhanou čokoládu, neloupané strouhané mandle, na drobno nakrájenou citronádu, z bílků tuhý sníh současně se strouhanou houskou. Těsto rozetřeme do máslem vytřené a moukou vysypané dortové formy, poklademe višněmi, posypeme nakrájenými loupanými mandlemi a dáme péci do mírně vytopené trouby ¾ hod. Upečený pocukrovaný koláč podáváme.

 

Makový koláč s třešněmi

  • 150 g másla
  • 4 žloutky
  • 170 g cukru
  • 170 g mletého máku
  • 70 g mandlí
  • 1 nové koření
  • ze ¼ citronu kůra i šťáva, skořice
  • ze 4 bílků sníh
  • 20 g másla
  • 20 g mouky na formu
  • 1/4 kg třešní

Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, citr. kůru i šťávu a třeme, až vše zhoustne. Pak přidáme jemně umletý mák, jemně sekané, neloupané mandle, tlučenou skořici, zrnko tlučeného nového koření a z bílků tuhý sníh. Těstem naplníme máslem vymazanou, moukou
vysypanou formu, posypeme třešněmi a koláč zvolna upečeme do růžova. Upečený posypeme vanilkovým cukrem.

 

Recepty jsme vybrali z kuchařky Marie Janků Sandtnerové Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek