Vyhrála to levandule
Na statku v Bezděkově se hospodaří už dlouhou řádku let. A protože Veroniku a Lukáše farmaření baví, rozhodli se jít ve šlépějích prarodičů a vše kolem statku a zemědělství udržovat a rozvíjet. Kromě levandule, díky které vešel jejich statek ve známost, pěstují i česnek, jahody nebo voňavé a zdravé bylinky – měsíček lékařský, mátu či meduňku. „Přemýšleli jsme také o nějaké výjimečné bylince a levandule to u nás vyhrála. Jeli jsme se na ni podívat do prosluněné Provence. Objížděli jsme především malé levandulové farmy, na kterých jsme pozorovali opravdu pohádkový život, a ještě více jsme se pro pěstování této úžasné bylinky nadchli. Tamní usedlíci však bohužel anglicky nemluvili, takže jsme potřebné informace nakonec získali u manželů Duškových z Výzkumného institutu v Olomouci, kterým jsme dodnes moc vděční za pomoc,“ vzpomíná Veronika na chvíle, kdy se o pěstování levandule v Bezděkově rozhodovalo.
Plodí i patnáct let
Na zdejším statku se odjakživa hospodařilo bez pomoci chemických látek a Lukáš s Veronikou v této filozofii pokračují. V prvních letech výsadby to obnášelo mnohem více práce s okopáváním, aby se zbavili plevele. „Kdo si myslí, že to tak velká práce není, ať si k nám přijde na den vyzkoušet, jak bolí záda už po prvním okopaném řádku,“ usmívá se mladá farmářka. Pár se rozhodl vysázet levanduli pravou lékařskou, která má spoustu blahodárných účinků a je vhodná i pro potravinářství. „Levandule miluje slunce, je proto nutné pěstovat ji na slunném místě, s propustnou půdou. V jílovité půdě by neměla moc velké šance na přežití,“ upozorňuje Veronika a pokračuje: „Nejvíce péče potřebuje v prvních letech od zasazení semínka. Když zakošatí a je o ní dobře pečováno, vydrží plodit i kolem 15 let, poté její výnosnost klesá. Předpěstované sazeničky dáváme na pole na podzim a v létě sklízíme, následně sušíme a zpracováváme.“
Mezi zdejší kosmetické výrobky patří i oblíbené levandulové máslo
Ruční sklizeň
První rostlinky tu vysázeli před dvěma lety a bylo jich celkem pět set. Poté přisázeli dalších dva tisíce kusů a letos na podzim by chtěli dalších šest tisíc sazenic přidat. Důvod je nasnadě: poptávka po levanduli je obrovská, mnohem větší, než mladí farmáři čekali. Zatím levanduli sklízejí ručně. „Je to krásná práce, ale do budoucna, po osázení velkého pětihektarového pole, už budeme muset využít i techniku,“ říká Veronika. Po ručním sběru se levandule suší ve svazcích. „Několik svazků necháme pro zájemce usušené v kyticích a všechnu ostatní levanduli následně drhneme, abychom získali čisté květy, které dále zpracováváme především do dezertů, sirupů a ostatních potravinářských a dekorativních produktů,“ upřesňuje Veronika.
Dezerty, kosmetika i dekorace
Dnes už bezděkovští nepracují jen na Levandulovém statku, ale starají také o dvě Levandulové kavárny, které založili. Jedna je v nedalekém Zábřehu a druhá na zámku Čechy pod Kosířem na Prostějovsku. Z levandule tu připravují nejrůznější dezerty, zmrzlinu, čaje, limonády a přidávají ji i do kávy a sušenek. „Je to krásná práce. Asi nejvíce nás baví příprava levandulového sirupu a bábovky, která vždy úžasně provoní všechny prostory poblíž. Věhlasné je také jejich levandulové máslo, které se připravuje v certifikované laboratoři. „Jeho základem je bambucké nerafinované máslo, které našleháme spolu s cennými olejíčky, například jojobovým, mandlovým a levandulovým. Podobně připravujeme i naše další kosmetické produkty – levandulové pero na nehty a levandulový olej. Vždy jde pouze o přírodní produkty,“ zdůrazňuje Veronika a připomíná, že z levandule, vypěstované na polích v Bezděkově, vznikají i nejrůznější dekorativní předměty, například sušené kytice.
Posezení u rozkvetlého pole
Veškeré levandulové produkty se prodávají nejen v Levandulových kavárnách, ale také na Farmářských trzích. A o jaké výrobky je největší zájem? „Jak v obchůdku, tak na trzích jdou nejvíce na odbyt levandulové sušenky, levandulový sirup, levandulová kosmetika, sušené kytice levandule a sazeničky. V kavárně pak nejvíce zákazníkům chutná levandulová limonáda a levandulová bábovka,“ těší Veroniku. Nápadů, jak s voňavou bylinkou dál naložit, má mladý pár na rozdávání. Do budoucna plánují zřídit v Bezděkově prodejní galerii spolu s muzeem levandule. „Kvůli velké poptávce po exkurzi na levandulovém poli jsme se ale nakonec rozhodli jako první vytvořit pro návštěvníky posezení přímo u rozkvetlého pole. Teprve poté bychom se rádi pustili do obnovy místního nevyužívaného úřadu na již zmíněné malé muzeum levandule s prodejní galerií,“ uzavírá Veronika.
Kontaktní údaje
Levandulový statek Bezděkov
Bezděkov 6
789 73 Úsov
info@levandulovystatek.cz
+420 604 744 534
+420 721 835 061
Levandulová kavárna & Riesling house
Masarykovo náměstí 13
789 01 Zábřeh
Rezervace: +420 608 547 356
Provozní doba
Po – Pá: 10.00 – 20.00
So – Ne: 13.00 – 20.00
Levandulová kavárna zámek Čechy pod Kosířem
Mánesova 1
Čechy pod Kosířem
rezervace: +420 608 547 390
Provozní doba
Po zavřeno
Út – Pá: 13.00 – 17.00
So – Ne: 10.00 – 18.00
Recept na bezděkovské levandulové sušenky
- 150 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- citronová kůra
- 110 g másla
- 1 vejce
- malá hrst levandule
- špetka soli
Všechny ingredience smícháme, těsto propracujeme a tvoříme různé tvary na sušenky. V troubě předehřáté na 160 °C pečeme asi 6–10 minut, dozlatova.