Divoké plody pozdního léta
Brusinkovo-borůvkový crumble (krambl)
Budete potřebovat
- 500 g brusinek
- 500 g borůvek
- 3 čajové lžičky vanilkového pudingu
- 1 čajovou lžičku skořice
- 1 lžíci třtinového cukru
Na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g jemně drcených ovesných vloček
- 60 g třtinového cukru
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
Recept
Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse promíchejte brusinky a borůvky s pudinkem, cukrem a skořicí. V kastrůlku rozehřejte máslo a přisypte do něj mouku, ovesné vločky, třtinový cukr a prášek do pečiva. Vše dobře smíchejte. Do vyšší koláčové nebo zapékací formy nasypte nejdříve brusinkovo-borůvkovou směs, urovnejte a na ni rovnoměrně navrstvěte drobenku. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, dokud krambl nezačne vonět. Nechte trochu vychladnout a ještě teplé podávejte.
Hovězí steaky s brusinkovou omáčkou
Budete potřebovat
- 300 g brusinek
- 1 lžičku másla
- 150 ml červeného vína
- 1 pomeranč
- třtinový cukr
- 800 g hovězí falešné svíčkové
- olivový olej
- pepř
- sůl
Recept
Na lžičce másla poduste brusinky, a zalijte je vínem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a vařte, dokud není alkohol z vína vyvařený a dokud nejsou brusinky měkké. Potom podle chuti oslaďte třtinovým cukrem, rozmixujte na omáčku a propasírujte.
Maso omyjte, osušte a nakrájejte ho na silnější plátky. Lehce je rukou naklepte a nechte maso chvíli odpočinout. Roztopte gril na co největší teplotu, steaky lehce pomažte olivovým olejem, opepřete a dejte na gril. Grilujte podle své chuti. Hotové steaky dejte na talíř a posolte. Podávejte je přelité brusinkovou omáčkou, se šťouchanými nebo opečenými brambory.
Šípkový džem
Budete potřebovat
- 1 kg šípků
- 1 l vody
- 300 g cukru
- šťávu z 1 citronu
Pěkné červené šípky omyjte a odstopkujte. Do hrnce nalijte vodu, přidejte šípky a vařte na mírném ohni asi 30–45 minut, dokud šípky nezměknou. Potom uvařené šípky i s vodou rozmixujte. Pokud by byla směs příliš hustá, přidejte horkou vodu. Vzniklé pyré propasírujte přes co nejjemnější sítko, a to nejlépe dvakrát. Pak ho dejte do čistého hrnce, přiveďte pomalu k varu a přidejte cukr s citronovou šťávou. Vařte, dokud nedosáhnete žádané konzistence. Naplňte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte víčkem dolů, aby se ve sklenicích vytvořil podtlak.