Tradiční houbové recepty
Pečené knedlíky s houbovou omáčkou
Budete potřebovat
na knedlíky:
- 500 g brambor
- 250 g tvarohu
- 20 g krupice
- 120 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 2 lžíce škvarků, umletých
- sádlo na omaštění
na houbovou omáčku:
- 2 hrsti sušených hub
- 2 lžíce másla
- 1 cibuli
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- 100 ml smetany
- citronovou šťávu k dochucení
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a na jemné straně struhadla nastrouhejte. Ve velké míse smíchejte s tvarohem, krupicí, moukou, vejcem, solí i škvarky a vypracujte kompaktní těsto. Z něj postupně odebírejte, tvarujte kuličky či noky a ty dávejte na sádlem vymaštěný plech. Sádlem potřete knedlíky i shora a pečte dvacet minut až půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C. Mezitím připravte houbovou omáčku. Sušené houby, zalité přes noc 300 ml vroucí vody, čtvrt hodiny povařte v malém rendlíku. V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpusťte máslo a pak na něm dorůžova osmahněte cibuli. Přidejte mouku a opékejte do světlé cibulové jíšky. Zalijte 100 ml studeného zeleninového vývaru, prošlehejte, vlijte houby i s vývarem, osolte, opepřete a za občasného míchání přiveďte k varu. Poté vařte ještě 10 minut. Přidejte smetanu, zahřejte a dochuťte citronovou šťávou. Knedlíky podávejte přelité omáčkou.
Kapustová polévka s houbami
Budete potřebovat- 1 cibuli
- 80 g oleje nebo sádla
- 600 g kapusty
- 250 g čerstvých hub
- 750 ml drůbežího vývaru
- sůl
- mletý pepř
- 1 stroužek česneku
- 200 ml smetany
- petrželku
Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na oleji nebo sádle ji nechte zesklovatět. Přidejte očištěnou, na nudličky nakrájenou kapustu a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujte. Poté zalijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte utřený česnek a povařte. Na závěr zalijte smetanou a po 2 minutách vypněte. Před podáváním posypte najemno nasekanou petrželkou. Podávejte s chlebem.
Podkrkonošská smetanová polévka s houbami
Budete potřebovat
- 250 ml vody nebo vývaru
- 1 cibuli
- kmín
- sůl
- 200 g čerstvých hub
- 1 žloutek
- 500 ml kysané smetany
- 2 lžíce citronové šťávy nebo octa
- 60 g másla
- 60 g hladké mouky
- volitelně: brambory
Houby očistěte, nakrájejte na plátky, vložte do hrnce, zalijte vodou nebo vývarem, přidejte cibuli v celku, sůl a kmín podle chuti, asi 20 minut povařte a nechte vychladnout. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, postupně ji podlévejte vychladlým vývarem i s houbami) bez cibule) a asi 20 minut za stálého míchání vařte. Pak polévku podle chuti okyselte, přisolte, odstavte z ohně a zjemněte ji žloutkem rozkvedlaným ve smetaně. Již nevařte! Do polévky také můžete vložit brambory nakrájené na kostičky, uvařené společně s houbami.
Bramborovo-houbový guláš
Budete potřebovat
- 1 kg lesních hub
- 1 kg brambor
- 200 g sádla
- 400 g cibule
- celý kmín
- mletou červenou papriku
- esnek
- sůl
- pepř
Guláš vařte z tvrdších druhů hub, jako je hřib pravý či křemenáč. Houby očistěte a nakrájejte na větší kusy. V hrnci rozpusťte škvařené sádlo a zvolna na něm opečte nadrobno nakrájenou cibuli do zlatavé barvy. Na tomto základu jen zprudka opečte houby a celý kmín. Přidejte papriku, jen jednou otočte a zalijte vývarem, aby se nepřipálila. Zavařte, přidejte na větší kusy nakrájené brambory (jednu větší nechte), osolte a opepřete. Když jsou brambory napůl vařené, přidejte poslední nastrouhanou, která guláš zahustí. Pak jen zvolna provařte a dochuťte česnekem, kmínem či solí. Jako příloha je výborný chléb, dobrý je však guláš i bez něj.
Nudle s houbami
Budete potřebovat
- 400 g širokých nudlí
- 2 hrsti nakrájených lesních hub
- 4 lžíce másla
- 3 plné lžíce strouhanky
- sůl
Na pánvi rozehřejte jednu lžíci másla, přidejte jemně pokrájené houby, osolte a duste doměkka. Na menší pánvičce rozehřejte druhou lžíci másla, přisypte strouhanku a osmažte ji za stálého míchání dozlatova. Nudle uvařte podle návodu, sceďte je, omastěte zbývajícím máslem a promíchejte s podušenými houbami. Na talíři posypte každou porci osmaženou strouhankou.