Zdraví z jarní zeleniny
Chřestový krém
Budete potřebovat
- 500 g bílého chřestu
- 4 výhonky zeleného chřestu
- sůl
- pepř
- 1/4 lžičky cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce másla
- 2 žloutky
- muškátový oříšek
- 125 ml smetany ke šlehání
- pažitku, petrželku
Chřest omyjte, bílý oloupejte celý, u zeleného jen spodní třetinu a odřízněte dřevnaté části. Slupky a odřezky vařte 20 minut zhruba v 700 ml osolené vody a pak sceďte. Chřest nakrájejte nadrobno a povařte 8 minut v připraveném vývaru. Uvařený chřest vyjměte, na másle krátce osmahněte mouku, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Povařte 15 minut, odstavte z ohně, v polévce rozšlehejte žloutky, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vložte chřest, přidejte napůl ušlehanou smetanu, rozmíchejte a již nevařte. Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželkou či pažitkou.
Pomazánka s ředkvičkami
Budete potřebovat
- 1 svazek červených ředkviček
- 150 g čerstvého sýra (např. Lučiny)
- 1 lžíci másla
- 100 g nastrouhaného ovčího sýra
- pažitku
Ředkvičky omyjte, nahrubo nastrouhejte a když pustí šťávu, vymačkejte je přes cedník nebo přes plátno. dejte je do misky, přidejte čerstvý sýr a nastrouhaný ovčí sýr, máslo a pažitku. Solit nemusíte, ovčí sýr je slaný dost. Zamíchejte a podávejte na čerstvém pečivu s kolečky ředkviček.
Salát s ředkvičkami a medvědím česnekem
Budete potřebovat
- 1 hlávkový salát
- 1 svazek ředkviček
- 1 okurka
- 1 svazek medvědího česneku
- 1 svazek jarní cibulky
- čerstvou petrželovou nať
- vejce
Na zálivku:
- 2–3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžičky medu
- olivový olej
- sůl, pepř
V misce smíchejte med, citronovou šťávu, olej, sůl a pepř a metličkou směs vyšlehejte do konzistence emulze. Zeleninu omyjte, salátové listy natrhejte, ředkvičky, okurku, jarní cibulku a medvědí česnek nakrájejte, petrželku nasekejte nadrobno. Salát promíchejte a zalijte zálivkou těsně před podáváním. Můžete jej také servírovat s natvrdo uvařeným vejcem.
Obalované kedlubny
Budete potřebovat
- 1 větší kedlubnu
- 2 vejce (žloutky)
- 2–3 lžíce vody
- 2–3 lžíce hladké mouky
- kukuřičnou strouhanku na obalení
- olej
- sůl
Kedlubnu očistěte a nakrájejte na plátky silné 1,5 cm. Uvařte je v osolené vodě asi 5 minut od doby varu. Žloutky smíchejte s vodou a hladkou moukou, aby vzniklo řidší těstíčko, a plátky kedlubny do něj namočte a pak je hned vložte do kukuřičné strouhanky a rukama strouhanku přitlačte ze všech stran. Obalené kedlubny vložte na plech potažený pečicí papírem a pomazaný olejem a dejte asi na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dorůžova. Podávejte s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.