
Foto: Shutterstock
Grilujte ekologicky! Poděkuje vám nejen příroda, ale i peněženka
Vyhněte se plastům
Jednorázové plasty jsou velkým problémem pro životní prostředí. Investujte do kvalitního nádobí a příborů, které můžete při venkovním stolování opakovaně používat. Na trhu je dostání ekologické nádobí z přírodních materiálů, jako je například dřevo či papír, ale i cukrová třtina, bioplast, palmový list, celulóza apod., které se snadno recyklují a nepředstavují pro přírodu velkou zátěž. Například na internetu ho najdete pod pojmy kompostovatelné nebo biologicky rozložitelné.
Kromě nádobí (nejrůznějších talířů, misek, kelímků či příborů) lze snadno pořídit i kompostovatelné obaly – tašky, sáčky či menuboxy, které využijete při přepravě jídla. Dobrou zprávou je, že ani tyto obaly vás nepřijdou draho, jejich cena je srovnatelná s neekologickým jednorázovým plastovým nádobím. A pokud dáváte přednost podávání jídla na klasickém stolním nádobí, je venkovní kuchyně skvělým místem, kam odložit již vyřazené a nepoužívané kousky talířů, příborů a sklenic a dát jim ještě šanci dobře sloužit.

Foto: Shutterstock
Myslete na přírodu
Grilování patří mezi nejoblíbenější venkovní aktivity. Čas strávený ve společnosti přátel u dobrého jídla a pití nám pomáhá příjemně relaxovat a dobíjet energii. Grilovat můžete téměř kdekoli: na terase, v parku, doma na zahradě nebo v přírodě dál od lidí. Jak to ale udělat, abychom při tom zbytečně nepoškozovali své životní prostředí? Chcete-li skutečně šetřit přírodu a své zdraví, vyhněte se hliníku. Různé hliníkové misky a alobal ve spojení s tepelnou úpravou jídla představuje riziko. Podle vědců se totiž jedovatý hliník při grilování uvolňuje do jídla. Navíc výroba jednorázového hliníkového nádobí není vůbec ekologická, protože při ní dochází k produkci velkého množství toxických odpadů.

Foto: Shutterstock
Udržujte čistý oheň
Oheň zakládejte pouze s přírodním podpalovačem. Například s tím z pilin a vosku či z dřevité vlny. Vyhněte se používání chemických podpalovačů, které mohou do ovzduší uvolňovat škodlivé látky. Přírodní podpalovače jsou šetrné k životnímu prostředí, a navíc nezanechávají nepříjemné pachy, které mohou ovlivnit chuť vašich grilovaných pokrmů.
Pro zdravější oheň je také důležité vybírat kvalitní dřevo. Používejte suché a dobře proschlé dřevo, ideálně tvrdé dřeviny jako buk nebo dub. Vyhněte se dřevu s nátěry, impregnacemi nebo jinými chemickými úpravami, které mohou při spalování uvolňovat toxické látky.

Foto: Shutterstock
Méně masa a více zeleniny
Dopřejte si více zeleninových grilovaných pokrmů a méně masa. Pomůžete tak nejen svému tělu, ale i přírodě. Produkce masa, zejména hovězího, totiž životní prostředí výrazně zatěžuje. Chov skotu je náročný na obrovské množství vody, krmiva a půdy a také produkuje skleníkové plyny, hlavně metan. Pěstování zeleniny je naopak mnohem šetrnější k přírodě a má menší ekologickou stopu.
Když dáte na gril více zeleniny a méně masa, pomůžete snížit odlesňování a degradaci půdy spojené s chovem dobytka. Navíc tím podpoříte udržitelné zemědělství a ochráníte biodiverzitu. Volbou rostlinných alternativ nejen chráníte planetu, ale také si obohatíte jídelníček o zdravé a chutné pokrmy. Tak proč nezkusit na příštím grilování třeba marinované cukety, papriky nebo baklažány? Vaše chuťové buňky i příroda vám poděkují!

Foto: Shutterstock
Kompostujte zbytky
Po pikniku nebo grilování zůstane spousta zbytků, které můžete jednoduše a ekologicky využít – kompostováním. Když kompostujete organické zbytky, jako jsou zbytky zeleniny, ovoce nebo třeba skořápky od vajec, vracíte živiny zpět do půdy a snižujete množství odpadu, který by jinak skončil na skládce. Do kompostu můžete odložit i dřevěný popel, vzniklý spalováním dřeva, kůry či dřevních briket. Je to ideální způsob, jak ho proměnit na výživné hnojivo. Ale pozor! Popel z dřevěného uhlí rozhodně do kompostu nepatří. Většinou obsahuje mnoho chemických přísad, které by nadělaly škody nejen v kompostu, ale byly by toxické i pro rostliny. Často mají vysoký obsah síry a těžkých kovů.

Foto: Shutterstock
Čištění bez chemie
Po skončení grilování nezapomeňte svůj gril důkladně vyčistit, abyste ho měli připravený na další akci. Můžete to udělat bez zbytečné chemie, za pomoci ekologických čisticích prostředků. Poslouží vám k tomu například pasta z jedlé sody. Vytvoříte ji jednoduše tak, že smícháte jedlou sodu s trochou vody, až získáte hustou pastu. Tuto pastu poté naneste na mřížku grilu a nechte působit přibližně 15 minut. Během této doby soda rozpustí mastnotu a připečené zbytky jídla. Poté mřížku znovu vydrhněte houbu nebo kartáčem a opláchněte čistou vodou.
Dalším skvělým pomocníkem je ocet. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a nalijte do rozprašovače. Roztok nastříkejte na povrch grilu a nechte několik minut působit. Ocet pomáhá rozkládat mastnotu a odstraňovat zbytky jídla. Poté gril otřete houbičkou a opláchněte vodou.

Foto: Shutterstock