Foto: Shutterstock

6 tipů na dárky plné skvělých chutí

Chcete svým blízkým pod stromeček nadělit něco opravdu originálního, co potěší jejich chuťové buňky? Vlastnoručně vyrobené jedlé dárky jsou to skvělou volbou! Nejenže v nich můžete předvést svou kreativitu, ale také jim dodat špetku osobního kouzla. Inspirujte se našimi tipy na dárky, které udělají radost každému gurmánovi.

Ochucená čokoláda

Tento dárek ocení především milovníci kvalitní čokolády. Domácí čokoládu snadno vyrobíte, a navíc vypadá opravdu luxusně.

Základem samozřejmě musí být vysoce kvalitní čokoláda s bohatým obsahem kakaa. Nalámejte ji do kastrůlku a ten ponořte do hrnce s vroucí vodou – tak ji nejrychleji rozpustíte. Přidejte do ní nasekané ořechy, například lískové oříšky, mandle, pistácie a další. Můžete do ní přidat i sušené ovoce (rozinky, brusinky, maliny…) či koření, například chilli pro pikantní chuť, nebo mátu pro příjemně mentolovou příchuť. Přidat můžete i na kousíčky nakrájený karamel. Směs nalijte do formy na čokoládu. Povrch ještě dozdobte ořechy nebo ovocem a nechte ji ztuhnout při pokojové teplotě či v lednici. Podobným způsobem můžete vytvořit i vlastní čokoládové bonbóny.

Bylinkové oleje

Bylinkové oleje jsou nejvhodnější dárkem pro všechny, kdo rádi vaří a preferují příjemnou chuť čerstvých bylinek. Ochucené bylinkové oleje navíc vypadají velice dekorativně a jejich výroba je překvapivě jednoduchá.

Připravte si kvalitní olivový olej a vyberte své oblíbené bylinky, například rozmarýn, tymián, bazalku, nebo jiné přísady, jako je česnek, chilli papričky, citronová kůra či různé koření – celý pepř, nové koření a podobně. Naplňte čisté skleněné lahve bylinkami a kořením a poté je zalijte olivovým olejem až po okraj. Lahve dobře uzavřete a nechte alespoň 1–2 týdny odležet, aby se chutě propojily. Na lahve můžete uvázat krásnou stužku a přidat štítek s označením, co olej obsahuje.

 

Foto: Shutterstock

 

Domácí granola

Granolu ocení každý, kdo si rád dopřeje zdravou snídani nebo svačinu a rád mlsá ochucené cereálie. Můžete tak vytvořit směsi přímo na míru svým blízkým, podle jejich preferencí. Postupujte následovně: smíchejte ovesné vločky, nasekané ořechy (mohou být i nasucho opražené), semínka a sušené ovoce podle chuti. Přidejte med nebo javorový sirup a trochu olivového oleje, aby se všechny ingredience spojily. Směs rozložte na plech potažený pečicím papírem a pečte ji v troubě předehřáté na 150 °C asi 25–30 minut. Občas ji promíchejte, aby se granola rovnoměrně opekla. Po vychladnutí nasypte granolu do krásné sklenice a ozdobte ji stužkou.

 

Foto: Shutterstock

Pomerančová marmeláda

Tento dárek je vhodný pro všechny, kdo milují ovocné a možná i trochu exotické chutě. Domácí marmeláda připravená z citrusů patří mezi nejlahodnější zavařeniny. Oblíbená je zejména ta pomerančová, ale stejně ji můžete připravit i z mandarinek či grapefruitů.

Oloupejte 5–6 pomerančů a nakrájejte je na malé kousky, nezapomeňte odstranit pecky. Dejte je do hrnce, přidejte 500 g cukru a šťávu z jednoho citronu. Máte-li rádi nahořklou chuť typickou pro citrusové marmelády, pokrájejte část pomerančů i s kůrou. Použijte však pouze biopomeranče, jejichž kůra nebyla chemicky ošetřena! Směs vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a marmeláda nezhoustne, což zabere asi 40–50 minut. Pokud chcete proces urychlit, přidejte želírovací prostředek (řiďte se návodem na balení). Hotovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a dobře uzavřete. Víčko můžete ozdobit látkou či dekorativním papírem a převázat mašlí.

 

Foto: Shutterstock

 

Slaný karamel

Slaný karamel je gurmánský zážitek, který si zamiluje každý, kdo má rád sladko-slané kombinace. Skvěle se hodí k dezertům, na toasty nebo jen tak na lžičku.

Rozehřejte 200 g cukru v hrnci na středním ohni, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje do zlatohněda. Důkladně ho přitom míchejte. Přidejte 100 g másla a nechte ho rozpustit, poté postupně vmíchejte 120 ml smetany ke šlehání. Za stálého míchání směs vařte ještě asi 2–3 minuty, dokud nezískáte hladký karamel, a na závěr přidejte špetku mořské soli. Karamel nalijte do sterilizované sklenice a uzavřete. Sklenici můžete ozdobit a přidat štítek s nápisem.

 

Foto: Shutterstock

Domácí vaječný likér

Domácí vaječný likér je klasika, která k Vánocům neodmyslitelně patří. Potěší především milovníky sladkých likérů a alkoholových koktejlů.

V misce vyšlehejte 8 žloutků do pěny. Vmíchejte 1 plechovku Salka, 1 litr plnotučného mléka a 210 ml smetany ke šlehání. Pak směs přelijte do hrnce se silným dnem, přidejte dřeň z jednoho vanilkového lusku a pomalu, za stálého míchání, prohřívejte na mírném plameni. Směs by neměla vřít, ale prohřívejte ji tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu. Poté hrnec přemístěte do studené vodní lázně a míchejte, dokud nevychladne. Když je směs studená, vmícháme 300 ml rumu (nebo podle chuti).

Likér nalijte do skleněných lahví a nechte ho alespoň týden v chladu odležet, aby se chutě propojily. Lahve můžete ozdobit vánočními dekoracemi a přidat štítek s vánočním přáním.

 

Foto: Shutterstock


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstocks

Další články

Výzva pro všechny kreativce!

Výzva pro všechny kreativce!

Nezapomeňte se zapojit do naší nové kreativní soutěže! Vytvořte vlastní projekt, vyfoťte ho (stačí jedna velká kvalitní fotografie), napište podrobný popis krok za krokem, jak jste při výrobě projektu postupovali. Každý měsíc vybereme vítězný projekt, který bude otištěn v našem časopise, a jeho autor získá roční předplatné zdarma!

Celý článek

Jak správně pečovat o psí zuby

Jak správně pečovat o psí zuby

Nemoci chrupu mohou být pro vašeho čtyřnohého kamaráda velmi nepříjemné a bolestivé. Záněty dásní trápí až každého druhého psa a mohou mít závažné zdravotní následky. Proto by péče o psí chrup měla začít už od štěněčího věku a stát se nedílnou součástí každodenní rutiny.

Celý článek