3x výborné červené zelí
Dušené červené zelí s jablky
- 1,2 kg červeného hlávkového zelí
- 2 jablka
- 2 cibule
- 125 ml červeného vína
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce rybízové zavařeniny
- 2 ks hřebíčku
- černý pepř
- sůl
Hlávky zelí překrojte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte je na nudličky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Rozinky propláchněte teplou vodou. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte dorůžova v hrnci na rozpáleném oleji. Přidejte zelí, jablka, rozinky, víno, zavařeninu, hřebíčky, cukr a ocet, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném ohni duste pod pokličkou 45–50 minut doměkka. Hotové zelí podle potřeby dochuťte.
Červené zelí s brusinkami
- 1 kg červeného zelí 1
- 2 cibule
- 250 ml červeného vína
- 1 lžíce oleje
- 3 lžíce brusinkového kompotu
- 2 lžíce jablečného octa
- cukr (podle chuti)
- černý pepř
- sůl
Zelnou hlávku nakrájejte na čtvrtiny, vykrojte košťál a zelí nakrájejte na jemné nudličky.
Oloupanou a drobně nakrájenou cibuli zpěňte v kastrolu na oleji, přidejte nakrájené zelí, přilijte ocet a podlijte vínem. Promíchejte, ochuťte solí, pepřem a cukrem a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 40 minut doměkka. Na závěr měkké zelí dochuťte cukrem a vmíchejte do něj brusinkový kompot.
Lahodné moravské červené zelí
- 1 kg červeného hlávkového zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 5–6 lžic cukru
- 2–3 lžičky soli
- ocet
- 1 brambor
Oloupanou cibuli nakrájenou na kostičky osmahněte na másle a přidejte nadrobno nakrájené zelí, zalijte vodou, tak aby bylo zelí zakryté, přidejte cukr a sůl a nechte dusit. Během dušení občas promíchejte a přilijte vodu. Když je zelí měkké a vody třetina i méně, nastrouhejte najemno brambor a vmíchejte ho postupně do zelí. Nakonec vše dochuťte octem a podle potřeby dosolte či oslaďte.