Foto: Shutterstock

Jídla plná chutí a barev: Tři recepty ideální na podzim

Podzim je pestrý nejen svými barvami, ale i chutěmi. Vychutnejte si lahodné a voňavé pokrmy v odstínech oranžové, červené i růžové. Připravíte je snadno podle našich receptů.

Indický salát z červené řepy

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké červené řepy, uvařené a nastrouhané
  • 200 g hustého smetanového jogurtu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku římského kmínu
  • sůl a cukr podle chuti
  • čerstvý koriandr (na ozdobu)

Postup:

Červenou řepu nejprve uvařte. Nechte ji zcela vychladnou a pak ji oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

V míse smíchejte hustý smetanový jogurt s citronovou šťávou a důkladně ho promíchejte s drceným římským kmínem. Tento aromatický kmín dodá salátu charakteristickou indickou chuť.

Přidejte sůl a cukr podle vlastní chuti a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Okořeněnou jogurtovou zálivku přilijte k nastrouhané červené řepě. Důkladně vše promíchejte, dokud se řepa rovnoměrně neobalí v jogurtovém dresinku.

Ochutnejte salát a podle potřeby ho dochuťte solí nebo cukrem. Aby se chutě dobře propojily, dejte mísu se salátem alespoň na jednu hodinu vychladit do lednice.

Před podáváním ozdobte salát čerstvým koriandrem, který mu dodá svěží čerstvou vůni. Tento osvěžující salát je ideální jako příloha k hlavnímu jídlu.

 

Foto: Shutterstock

Dýňová polévka s červenou čočkou

Budete potřebovat:

  • 1 střední dýni (asi 1 kg)
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíci římského kmínu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce zakysané smetany (k podávání)
  • pečivo (k podávání)

Postup:

Na středním ohni rozehřejte ve velkém hrnci olivový olej. Přidejte oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a smažte ji, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Pak přidejte nasekaný česnek a přisypte lehce podrcená semínka římského kmínu. Krátce je opečte, aby se uvolnily všechny vůně.

Přidejte do hrnce na kostky nakrájenou oloupanou dýni zbavenou semen a červenou čočku, promíchejte a nechte opékat asi 2–3 minuty. Pak přilijte zeleninový vývar a přiveďte polévku k varu. Snižte teplotu a nechte ji na mírném ohni vařit 20–25 minut, dokud dýně a čočka nezměknou.

Uvařenou polévku můžete podávat tak, jak je, s kousky dýně a čočky, nebo ji ještě můžete rozmixovat ponorným mixérem dohladka. Dochuťte ji podle potřeby solí a čerstvě mletým černým pepřem. Při podávání přidejte do každého talíře lžíci zakysané smetany, případně ji servírujte s čerstvým pečivem.

Voňavá dýňovo-čočková polévka je ideální pro chladné podzimní dny, kdy si potřebujete rychle připravit lehké, a přitom hřejivé a výživné jídlo.

 

Foto: Shutterstock

Kuřecí tikka masala

Budete potřebovat:

  • 500 g kuřecího masa (prsa nebo stehna), nakrájeného na kousky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce koření garam masala
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli, nasekanou
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 plechovku drcených rajčat (400 g)
  • 1 šálek smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • čerstvý koriandr (na ozdobu)

Postup:

V míse smíchejte bílý jogurt se 2 lžícemi koření garam masala, lžičkou drceného římského kmínu a lžičkou mleté kurkumy. Přidejte nakrájené kousky kuřecího masa a důkladně vše promíchejte, aby bylo maso marinádou pěkně obalené. Zakryjte mísu potravinovou fólií a nechte maso marinovat v lednici alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc, aby se chutě propojily.

Na pánvi rozehřejte na středním ohni olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a smažte, dokud cibule nezíská zlatavou barvu a česnek nezačne vonět. Poté přidejte marinované kuřecí kousky a opékejte je dozlatova, což trvá asi 7–10 minut.

Poté k masu přidejte drcená rajčata a dobře vše promíchejte. Přilijte smetanu na vaření a vše smíchejte, aby se ingredience spojily. Snižte teplotu a nechte pokrm pomalu vařit 15–20 minut, dokud kuřecí maso nebude měkké a omáčka nezhoustne.

Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem podle potřeby. Podávejte s uvařenou rýží basmati, ozdobené čerstvým koriandrem.

 


Text: Mirka Koníčková, foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek