
Foto: Unsplash
Citron, máta a rebarbora? Dokonalá letní kombinace!
Rebarborový sirup
Ovocná chuť domácího rebarborového sirupu je skvělá ve studených i horkých nápojích. Můžete si z něj udělat skvělou domácí limonádu. Rebarbora navíc obsahuje hodně vitaminu C a K a také minerální látky, zejména vápník.
Budete potřebovat:
- 1 kg čerstvých řapíků rebarbory
- 1 l vody
- 400–500 g cukru
Postup:
Rebarboru omyjte, odstraňte konce řapíků a nakrájejte je na malé kousky. Vložte ji do rendlíku, zalijte vodou, dejte na sporák a přiveďte k varu. Zmírněte teplotu na střední stupeň a nechte rebarboru vařit asi 20 minut. Průběžně odstraňujte veškerou pěnu, která se tvoří na hladině. Když je rebarbora rozvařená, stáhněte ji z ohně a opatrně tekutinu přeceďte do jiného hrnce přes jemné sítko. Do získané šťávy vmíchejte cukr, vraťte na oheň, přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Opět odstraňte z povrchu pěnu. Hotový sirup naplňte ještě horký do lahví a uzavřete.

Foto: Shutterstock
Mátový sorbet s citronem
Budete potřebovat:
- 250 ml vody
- 4 citrony
- 3 vaječné bílky
- 250 g moučkového cukru
- hrst mátových lístků
Postup:
Vodu zahřejte k varu, vsypte mátové lístky a nechte asi 15 minut louhovat. Pak výluh sceďte, vmíchejte cukr a svařte sirup. Nechte vychladnout. Pak přimíchejte citronovou šťávu a nechte vychladnout. Vložte přibližně na tři hodiny do mrazničky. Až hmota částečně zmrzne, vmíchejte do ní do tuha ušlehaný bílek a dejte ještě na chvilku do mrazničky nebo uložte do chladničky. Sorbet podávejte ozdobený lístkem čerstvé máty.