
Vizovické věnečky
Budete potřebovat
- hladkou mouku
- vodu
- ocet
- vejce
- malé ostré nůžky
- malý ostrý nožík
- štětec
- plech na pečení
Vizovické těsto
Tradice výroby těchto pečených ozdob pochází z okolí moravských Vizovic a rozšířila se i do Čech. Vizovické pečivo není z jedlého těsta, jedná se o těsto dekorační. A podle dochovaných dokumentů se ani v minulosti nepředpokládalo, že by se vizovické ozdobičky jedly.
Základem vizovického pečiva je speciální těsto. Připravuje se ze 300 g hladké mouky, 6 lžic vody a 3 lžic octa.
Suroviny smíchejte. Těsto se zpočátku drolí, ale usilovným hnětením se spojí. Pak pracujte oběma rukama, těsto celou vahou hněťte proti pracovní ploše a stále překládejte. Práce je to poměrně zdlouhavá, ale na pořádném vypracování těsta velmi záleží. Pracujte minimálně půl hodiny, dokud není těsto zcela homogenní a hladké. Při kontrolním rozříznutím má těsto konzistenci třeba jako sýr eidam. Nejsou v něm cucky mouky ani vzduchové bubliny. Hotové těsto obalte folií a nechte přes noc odpočívat v chladu.
Postup

1 Těsto rozkrájejte na menší kousky.

2 Uválejte z nich tři dlouhé tenké válečky.

3 Z válečků upleťte copánek.

4 Copánek spojte do věnečku. V místě spoje si pomozte trochou vody.

5 Nůžkami nastřihejte okraje věnečku na drobné třásně.

6 Vytvořte malý váleček a ten rozkrájejte na plátky.

7 Z plátků vytvořte lístečky. Nožem na nich udělejte žilkování.

8 Lístky přilepte na věneček v místě spoje.

9 Z dalších lístečků vytvořte květ růže. Doplňte ho malými kuličkami těsta.
10 Vizovické ozdoby se zdobí jedině přírodninami, nejčastěji kořením: kuličkami pepře, nového koření, zrnky kmínu, hřebíčky. Vytvořte si další podobné věnečky a dejte je na pečicí papír na plech. Minimálně hodinu je nechte odležet. Pak ozdobičky opatrně (štětečkem) potřeme rozšlehaným vejcem. Dejte do trouby a při 50 °C sušte, dokud povrch ozdobiček nezačne být lesklý. Pak přidejte teplotu a při 120 až 150 °C upečte do zlatohnědé barvy.
Ještě teplé věnečky opatrně ostrým nožem podeberte a odlepte od papíru.